La contaminació acústica, un problema ambiental i de salut
El soroll és una barreja complexa de sons de freqüències diferents, que produeix una sensació auditiva considerada molesta o incòmoda i que, amb el pas del temps i per efecte de la seva reiteració, pot esdevenir perjudicial per a la salut de les persones. Els estudis epidemiològics mostren prou evidència sobre la relació entre exposició a soroll ambiental i efectes adversos sobre la salut.
Per aquest motiu, la contaminació acústica es considera no només una molèstia ambiental, sinó també un problema de salut pública. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 30% de la població de la Unió Europea està exposada a soroll per trànsit a l’exterior dels habitatges a nivells superiors a 55 decibels (dBA) durant la nit. Aquests nivells, segons l’organisme, causen malestar fort. L’Agència Europea del Medi Ambient exposa també que un 20% població de la UE pateix nivells de soroll que poden produir molèsties i efectes per a la salut.
En aquesta ocasió, l’Ajuntament d’Olesa, a través del departament de Medi Ambient, es suma al Dia Internacional Sense Soroll amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre l’impacte ambiental que genera la contaminació acústica -especialment en l’àmbit urbà-, els seus efectes i les seves possibles solucions, a més de fer veure que la pròpia ciutadania és part del problema i també part de la solució. D’aquesta manera, la campanya -excepcionalment de forma virtual a causa de la crisi sanitària del Covid19- pretén fer reflexionar sobre com afecta a la nostra salut la contaminació acústica. Amb aquest objectiu el departament de Medi Ambient ha emès una entrevista de ràdio, ofereix eines i recursos i activitats.
Per aquest 2020 l’Ajuntament ha adaptat la inicialment prevista Setmana Sense Soroll a un format virtual per a la qual vol cercar la col·laboració de la ciutadania en diferents accions:
Enregistrar sons amables des dels patis, jardins o balcons que capturin el so ambient durant el període de confinament.
Fer una fotografia que il·lustri el silenci (exemple: llegint, carrers i places buides, ocells, paisatge, etc.)
Suggerir llibres, pel·lícules o altres eines que transmetin tranquil·litat, pausa, relaxació...
Mitjançant una aplicació mòbil mesurar els decibels (dB) que captem des de casa. L’aplicació les georeferenciarà i amb aquesta informació el Departament de Medi Ambient podrà elaborar un mapa de sorolls i sons. Podeu trobar aplicacions cercant per les paraules "sonòmetre" o "decibel".
Tot aquest material es pot enviar al Departament de Medi Ambient per correu electrònic a mediambient@olesademontserrat.cat o bé mitjançant la plataforma Olesa Decidim. Els sons rebuts durant el període de confinament passaran a formar part del projecte “Memòria del confinament” iniciat per la regidoria de Cultura i Memòria Històrica.
Compartir