Ajuda
Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.
Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.
Fases del procés
Anàlisi de la situació
Recerca de possibilitats
Contacte amb altres administracions
Definició de línies de partida i projecte
Sol·licitud de suport tècnic i suport econòmic a altres administracions
Contractació de l'empresa de suport INDIC
Definició de les línies de treball
Creació Grup de Treball
1a reunió del Grup motor amb l’objectiu de presentar el procés, i els continguts bàsics del mateix, i recollir els diferents punts de vista de les persones assistents, amb relació a la participació al municipi i al Reglament en concret
Anàlisi de les propostes
Obertura d'espais de treball virtual a la Plataforma DECIDIM Olesa
Recollida de propostes
Preparació sessió entitats i altres participants
1a sessió de treball amb ciutadania per analitzar la situació de la participació ciutadana a Olesa de Montserrat
Espai virtual per a la recollida de propostes
2a sessió de treball amb ciutadania: amb l’objectiu de, a partir de la diagnosi realitzada, fer propostes de millora de la participació al municipi
Presentació del resultat de la fase de diagnosi i de les propostes recollides al Grup Motor
Preparació de la pre-proposta de redactat del NRPC amb totes les propostes sobre el text normatiu i celebració de les trobades participatives del grup motor per elaborar i consensuar la proposta de text del NRPC.
Portar a debat de nou el text a tots i totes les participants en el procés, tant entitats com ciutadania, i fer una sessió de deliberació conjunta, per tal de validar amb la ciutadania el text definitiu. S'utilitzaran vies telemàtiques i un espai de debat al DECIIM Olesa.
Sistematització de les propostes de millora que van més enllà del reglament de participació ciutadana, sorgides dels grups de participació de l'any 2020.
Tancament del text definitiu del NRPC
Portar a l'aprovació al ple el NRPC
Publicacions oficials necessàries
Període d'al·legacions i aprovació definitiva del NRPC
Elaboració del material i posterior comunicació a la ciutadania en general del NRPC. Elaboració de flyer explicatius, díptics, vídeos,,.. utilitzant tots els canals a l'abast de l'Ajuntament, web, xarxes, pantalles en edificis municipals, ...
Disseny i comunicar, seguint al línia establerta, del nou procés de pressupost d'inversions.
Preparació i posta en marxa d'eines que facilitin la participació ciutadana, tant a la ciutadania com a l'Ajuntament per fer el seguiment.
Fer el retorn a totes i tots els participants en l'any 2020 de la calendarització de les propostes sorgides.
Reformulació dels diferents òrgans de participació ciutadana, per encabir tots els resultat de les fases anteriors, així com altres aportacions que han sorgit i vagin sorgint dels debats.
Rellançar els consells d'acord a la nova concepció, així com els grups de treball, comptant amb diferents figures de dinamització.
Modernitzar i actualitzar el Registre d'Entitats donant cabuda a nous annexos d'acord a les propostes finalment consensuades.
Engegar el nou procés de pressupostos participatius a la plataforma DECIDIM Olesa.
Acompanyar i tirar endavant una possible consulta ciutadana no referendària i/o una iniciativa popular, després d'assegurar que ja es coneixen els mecanismes i el seu funcionament.
Tot i que està previst que hi hagi avaluació continuada al llarg de l'any, amb caràcter trimestral, l'avaluació global de l'any es farà al desembre, utilitzant mecanismes de valoració per part de la ciutadania, tant amb eines informàtiques com documentalment.
PARTICIPEM PER MILLORAR LA PARTICIPACIÓ
El futur de la participació a la nostra vila
Quant a aquest procés
La Participació Ciutadana ha adquirit en els darrers temps una nova dimensió, s’ha situat en el centre de les polítiques públiques, com a eix transversal que connecta la ciutadania en general amb la pressa de decisions d’allò públic i comú.
Compartir