Elaboració i aprovació del decret que establirà quins són els principis i normes que regiran el procés participatiu
Difusió de les bases
Presentació de propostes per part de la ciutadania.
Totes les propostes han de contenir, com a mínim, la informació següent:
Nom que es proposa
Breu descripció dels motius pels quals es fa la proposta
Descripció de la proposta, de forma clara i detallada
Les propostes hauran de respondre al següent:
Cal que siguin noms de dona
Cal que la persona hagi tingut rellevància en l’àmbit local, català i universal, mantenint aquest ordre de prioritat
No s’acceptaran noms de persones que visquin actualment, o que estiguin mortes fan menys de deu anys excepte que hi hagi un consens social.
No s’acceptaran propostes que facin referència a persones que no representen els valors democràtics.
El 50% dels carrers de Cal Candi que finalment es possin hauran de ser noms de dones olesanes.
En cas que sigui necessari, la Comissió del Nomenclàtor podrà demanar més informació a les persones que hauran realitzat les propostes.
A la Casa de Cultura i a la nova seu del Departament de Participació Ciutadana, a Ca l’Oriol, en horari d’atenció al públic, es farà el suport necessari a les persones que ho necessitin, tant pel que fa a la informació, com a l’hora de fer propostes i votacions, per tal de garantir tota la ciutadania que ho desitgi participi.
La Comissió del Nomenclàtor estudiarà i validarà les propostes que pasen a votació, en funció del que deteminen les bases.
Un cop finalitzat el termini de presentació de propostes, aquestes seran estudiades i validades pel secretari de la Comissió del Nomenclàtor, seguint els criteris establerts en l’article 7 del reglament de dita comissió:
a) Normalitzar lingüísticament totes les denominacions.
b) Recuperar la toponímia tradicional local, sempre que es pugui, però mantenint la contemporània sobre l’arcaica (carrer Altures serà preferible a carrer dels Bassalets, Masia de Puigventós serà preferible a Mas de Colldoriol).
c) Respectar, en la mesura del possible, les denominacions que evoquin a la descripció física del lloc o el nom d’un dels seus residents rellevants (Plaça de les Fonts serà preferible a Plaça de la Vila o Plaça Major).
d) No incorporar el nom de persones en vida o mortes fa menys de deu anys, a menys que existeixi un ampli consens polític i social.
e) Garantir la paritat de gèneres en l’assignació de noms de persones.
f) No incorporar, o excloure si és el cas, les referències commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva al sollevament militar, a la guerra civil espanyola i a la repressió de la dictadura franquista (article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien els drets i s’estableixen mesures a favor dels qui patiren persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura), així com altres referències commemoratives d’exaltació a qualsevol altres repressions polítiques que hagin implicat menyscabament o violació dels drets humans.
g) Donar preferència, quan es tracti de noms de persones, a aquelles significades en l’àmbit local, català i universal, per aquest ordre de prelació.
h) En el cas de denominació d’equipaments públics dedicats a la memòria de persones, se seguiran els criteris establerts als anteriors apartats, però donant preferència a persones que hagin destacat en el camp que correspon a l’equipament.
Les propostes acceptades es sotmetran a votació ciutadana, amb l’objectiu de conèixer-ne l’acceptació ciutadana i de prioritzar les propostes amb suport de la ciutadania.
Poden votar les persones empadronades a Olesa majors de 16 anys.
Cada participant haurà de votar 2 propostes, per tal de garantir que el resultat s’ajusta al màxim al sentit majoritari.
Per votar cal estar registrat a la plataforma Participa 311 Olesa de Montserrat (anteriorment DECIDIM OLesa).
A la Casa de Cultura i a la nova seu del Departament de Participació Ciutadana a Ca l’Oriol durant l’horari d’atenció al públic, es farà el suport necessari a les persones que ho necessitin, tant pel que fa a la informació, com a l’hora de fer propostes i votacions, perquè tot el procés es farà electrònicament, per tal de garantir que cap ciutadà o ciutadana no participi a causa de la bretxa digital.
Una vegada finalitzada la votació és procedirà, amb la Comissió de Nomenclàtor, a la formalització del resultat, que serà aprovat per Decret d’Alcaldia.
Aquelles propostes que obtinguin votacions, però excedeixin del nombre de carrers objecte d’aquest procés participatiu, si la Comissió del Nomenclàtor ho considera convenient, podran formar part de la Llista de Propostes.
La darrera fase es durà a terme entre el 04/04/2022 i el 08/04/2022.
Amb posterioritat al procés participatiu, les propostes escollides seran elevades al Ple per a la seva aprovació.
Compartir